Intervenția are drept scop spijinirea conceptului "sate inteligente" care presupune proiecte de dezvoltare inteligentă a satelor ce vizeaza valorificare cunostințelor comunităților locale pentru a identifica soluții utilizând tehnologia și inovarea în scopul îmbunătățirii calității vieții în mediul rural.În acord cu nevoile identificate, această intervenție încurajează comunitatea rurală din teritoriul GAL spre adoptarea de soluții inovatoare pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, condițiile economice, sociale și/sau de mediu, în special prin mobilizarea soluţiilor oferite de tehnologiile digitale în mod complementar cu investițiile aferente. Mai exact, intervenția vizează îmbunătățirea conectivității la internet, îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii publice și o mai bună interacțiune a acestora cu autoritățile și instituțiile publice, îmbunătățirea accesului copiilor și tinerilor la sisteme de educație moderne şi înţelegerea digitală, o mai bună exploatare a resurselor și a oportunităților locale prin implementarea de soluții și aplicații informatice cu rol de promovare locală și turistică. De asemenea, tehnologiile digitale pot transforma și eficientiza aspecte care țin de asigurarea ordinii și siguranței publice, de atenționarea în timp real asupra fenomenelor meteorologice sau de mobilitatea din teritoriul GAL, precum și de diferite alte tipuri de acțiuni care au ca obiectiv grija pentru mediu, gestionarea spațiilor publice și timpul liber. Proiectele implementate prin această intervenție vor oferi comunității locale un stil de viață modern, sănătos și durabil, eliminând decalajele față de mediul urban dar păstrând în același timp valorile, tradițiile, obiceiurile specifice mediului rural.
Tipul sprijinului: rambursarea costurilor eligibile efectiv suportate de către beneficiar;
Rata sprijinului: Sprijinul nerambursabil pe această investiție va fi de 100%
Alte informații relevante legate de acordarea sprijinului:
Beneficiarul poate solicita avans mai mic de 50% din valoarea sprijinului
Valoarea sprijinului/ proiect (euro):
Intervenția NU face obiectul evaluării specifice a ajutorului de minimis.
Digitalizarea oferă impulsul necesar pentru dezvoltarea teritoriului pe termen lung, creșterea capacitații de reziliență la situații de criza și adaptarea forței de muncă la noile condiții din piață pentru a fi competitivi, crează premisele de dezvoltare cu impact de durată asupra modului în care se trăiește, muncește și relaționează. Totodată, intervenţia va genera valoare adăugată în teritoriu prin faptul că va sprijini proiecte care conduc la transformare digitală şi au rolul de a spori inovarea şi productivitatea economiei locale. Mai departe, soluţiile digitale sunt esenţiale pentru combaterea schimbărilor climatice şi asigurarea tranziţiei către o economie verde, marile provocări ale politicilor actuale. Rezultatele proiectelor vor fi mai bune prin aplicarea metodei LEADER deoarece soluțiile propuse pentru abordarea acestor provocări vor fi gândite într-un context local dat ţinând cont de nevoile, atuurile şi oportunităţile existente.
Vor viza operațiuni inovative conform principiului de selecție "Cel puțin o acțiune de tip inovare socială, digitală, economie verde etc." Intervenția Satele inteligente consolidează inovarea și experimentarea locală, prin soluții inteligente identificate direct de către comunitățile locale care răspund nevoilor lor, cu un accent deosebit pe noile provocări și oportunități ale secolului XXI, cum ar fi adaptarea la climă și digitalizarea. În acest context, GAL-urile joacă rolul de facilitatori cheie ai inovării, prin sprijinirea proiectelor de tip „smart village”, respectiv a unor tipuri de proiecte inovatoare şi care adresează, în premieră, anumite nevoi locale.