Descrierea caracterului incluziv si nediscriminatoriu al parteneriatului
Parteneriatul Asociației Grupul de Acțiune Locală Ținutul Argeșul de Mijloc este diversificat fiind format din 44 parteneri: 10 UAT-uri din care unul este oraș, 26 firme private cu domenii diferite de activitate și cu sedii sociale/puncte de lucru în toate localitățile partenere, 8 ong-uri cu diverse obiecte de activitate cu sediul social în teritoriul GAL/punct de lucru/ in localități limitrofe teritoriului dar cu activitate la nivel județean. De asemenea, diversificarea parteneriatului rezultă și din reprezentarea în cadrul parteneriatului a femeilor și tinerilor, procent 43,18%. Sunt respectate principiul egalității între bărbați și femei și a integrării de gen, principiul nediscriminării pe criterii de sex, origine rasială, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală. În cadrul acestui parteneriat dezvoltarea locală este plasată sub responsabilitatea comunității, abordare LEADER cu inițiativă de "jos în sus", implicare participativă pentru interesul comun care este dezvoltarea comunității, realizarea de acțiuni comune pentru rezolvarea nevoilor locale și de a crea plus valoare și echilibru în teritoriul GAL Ținutul Argeșul de Mijloc.
Angajații GAL, pe parcursul anului 2023, au realizat chestinar UAT și chestionar participanti în vederea realizării dezbaterilor publice pentru pregatirea și eleborarea SDL 2023-2027. Au colaborat permanent cu toți actorii locali din teritoriu care au fost interesați să contribuie la pregătirea SDL cu prezentarea nevoilor de la nivel local, sau propunerea de investiții necesare, oferind informații atât la sediul GAL, cât și pe parcursul acțiunilor de animare / dezbaterile prezentate în contiuare. Au fost distribuite chestionarele UAT catre toate cele 10 localități din teritoriu, s-a realizat o agendă de lucru pentru dezbaterile publice, câte una în fiecare localitate din teritoriul GAL Ținutul Argeșul de Mijloc. În prioada 14-17 noiembrie 2023 s-au realizat 11 dezbateri publice, cate una în fiecare localitate, în Mărăcineni s-au realizat doua întalniri. În cardul acestor dezbateri s-au înregistrat participanții, s-a realizat o prezentare generală a activității GAL-ului, s-a prezentat scopul realizării dezbaterii, structura chestionarului distribuit participanților, s-au completat chestionarele de catre participanți și au avut loc discuții diverse legate de dezvoltarea teritoriului. Scopul acestor prime întalniri a fost de a identifica situația existentă și nevoile comunității. S-au realizat liste participanti, minute ale întalnirilor. S-au completat 205 chestionare participanți, chestionarele completate au fost interpretate de angajații GAL. Chestionarele UAT au fost transmise electronic sau fizic în perioada 14 -24 noiembrie 2023.
Pornind de la principiul LEADER, abordare de "jos în sus", a fost implicată comunitatea în realizarea acestor acțiuni în teritoriu, au participat reprezentanți din teritoriu: publici, privati, ong si persoane fizice care au completat câte un chestionar și au participat la discuții legate de nevoile din localitate, probleme întampinate. S-a realizat apoi o primă întalnire comună a partenerilor GAL Ținutul Argeșul de Mijloc in data de 15 decembrie 2023, 47 participanti din care 44 parteneri GAL, unde s-au prezentat concluziile dezbaterilor, s-au identificat obiectivele strategiei de dezvoltare, s-a realizat analiza SWOT,s-a identificat tema unificatoare avand în vedere nevoile și dorința de a realiza echilibru și de a desfășura acțiuni inovative în teritoriul Ținutul Argeșul de Mijloc. În strânsă colaborare cu partenerii GAL s-a elaborat forma finală a SDL care a fost prezentată și discutată in ultima întalnire a partenerilor în data de 12 ianuarie 2024.
În etapa de animare și elaborarea a SDL s-au respectat principiul promovării și egalității dintre bărbați și femei și a egalității de gen, principiul nediscriminării pe criterii de sex, etnie, religie, vărstă, orientare sexuală, convingeri.